Logga in med Google eller Facebook.

Grön politik gör skillnad, och det görs hela tiden nya gröna framsteg. Här kan du rösta på dina favoriter bland gröna framsteg nära dig, i Sverige eller i världen.

Överraska mig!

Tank/laddstationer för hållbara drivmedel mellan Oslo och Hamburg

Det grönröda styret i Region Skåne har beslutat att regionen ska leda ett projekt för att möjliggöra hållbara transporter hela vägen från Oslo till Hamburg.

Transportsektorns negativa påverkan på miljö och klimat är en mycket stor utmaning att lösa. Av de totala koldioxidutsläppen i Sverige kommer cirka 30 procent från vägtransportsektorn. Vägtrafikens stora andel av utsläppen beror på att fordonen fortfarande till största del använder fossila drivmedel, 90 procent av det bränsle som i dag i Sverige används till vägtransporter är av fossilt ursprung.

Att skapa ett nätverk för laddnings- och tankstationer anses avgörande för att driva konsumenternas efterfrågan på fordon som drivs med mer fossilfria drivmedel, och för att uppmuntra tillverkare att utveckla sådana fordon och att sälja dem till konkurrenskraftiga priser.

Det miljöpartistisk-ledda styret i Regionala utvecklingsnämnden i Region Skåne gick därför in i projektet GREAT (Green REgion with Alternative fuels for Transport). Projektet är i samarbete med bland andra E-on, Nissan och Renault och syftar att fylla i luckorna för tank/laddstationer för hållbara drivmedel i transportkorridoren Oslo-Hamburg. Projektet innehåller utbyggnad av infrastruktur för fordonsgas LNG/CNG snabbladdnings- stationer för elfordon.

Projekt är unikt ur ett internationellt perspektiv och kan skapa en av de första transportkorridorerna i världen som har möjlighet att vara hållbar.

Foto: Susanne Nilsson (CC by-sa 2.0)
https://www.flickr.com/...

Beslutsförslag: GREAT – Green REgion with Alternative fuels for Transport (skane.se)

Publicerad: 10 maj 2016
Ändrad: 26 okt 2016

Nära Skåne

Unik satsning på E-hälsa i Skåne

Skåne län
Region Skåne har beslutat att göra en stor satsning inom e- och m-hälsoområde, det vill säga möjligheterna att använda digitala tjänster i hälso- och sjukvården.

Regional plattform för elever som stöttar andra elever

Skåne län
Region Skåne samverkar med Lunds universitet för att etablera en regional plattform för samverkansinlärning.

Kultur som stöd för barn på flykt

Skåne län
Kulturnämnden i Region Skåne stöttar bibliotek i Skåne för att ge människor på flykt större tillgång till kultur.

I samma ämne

Sommargågator ger en levande stad

Stockholm
För andra året i rad har Stockholms stad gjort delar av Swedenborgsgatan och Skånegatan till gågator under sommaren, vilket välkomnas av många stockholmare. Under 2016 utökades sommargatorna med Rörstrandsgatan och en pop up-park i Humlegården.

Förmånscykel för anställda i Nacka

Nacka
Nacka kommun erbjuder 4000 anställda en förmånscykel.

Fossilbränslefri kollektivtrafik

Kalmar län
Från 2017 ska all busstrafik i Kalmar län vara fossilbränslefri.