Logga in med Google eller Facebook.

Grön politik gör skillnad, och det görs hela tiden nya gröna framsteg. HÀr kan du rösta pÄ dina favoriter bland gröna framsteg nÀra dig, i Sverige eller i vÀrlden.

Överraska mig!

Sex nya vindkraft pÄ vÀg mot ett fossilfritt Region SkÄne

2014 gjorde Region SkÄne Sveriges största offentliga upphandling av vindkraftverk. De sex vindkraftverken Àr nu invigda och gÄr pÄ full effekt.

Region SkÄnes vindkraftverk ligger i Fröreda, SmÄland, och bestÄr av sex 180 meter höga vindkraftverk som tillsammans producerar el motsvarande hushÄllsel för 10 000 villor. Effekten av dem utgör 40 procent av Region SkÄnes elbehov och upphandlingen innebÀr att Region SkÄne tillför mer förnybar energi till det lokala och regionala elnÀtet.

Sveriges nationella mÄl slÄr fast att vindkraftsproduktionen Är 2020 ska uppgÄ till 30TWh/Är. Kommuner och landsting har uppmanats att agera föredömen för att detta ska uppnÄs. Region SkÄne har ett eget mÄl om ett fossilfritt SkÄne. MÄlet innebÀr att Region SkÄne inte ska ha fossil energianvÀndning i byggnader, inte anvÀnda fossil el eller ha fossilt brÀnsle i transporter Är 2020. Genom upphandlingen av dessa sex vindkraftverk har Region SkÄne tagit ett stort steg för att nÀrma sig bÄde nationellt och regionala mÄl.

Vindkraftverken i Fröreda:

‱ Upphandlingen, som gjordes 2014, Ă€r Sveriges största offentliga upphandling av vindkraft.
‱ Vindkraftverkens torn Ă€r 120 meter höga och den totala höjden Ă€r 180 meter.
‱ Varje rotorblad vĂ€ger 14 ton.
‱ Effekten av alla sex verk tillsammans Ă€r drygt 20 000 kilowatt.

Foto: Jennie Larsson, Miljöpartiet de gröna (cc by 2.0)

Region SkÄne tilldelas SkÄnes vindkraftspris 2015 (mynewsdesk.com)

Publicerad: 10 maj 2016
Ändrad: 26 okt 2016

NÀra Region SkÄne

Region SkÄne utökar satsning pÄ specialistsjuksköterskor

Akershus
Till hösten fÄr Ànnu fler sjuksköterskor i Region SkÄne möjlighet att gÄ en betald specialistutbildning.

Fiber till alla i SkÄne och Blekinge

Akershus
Region SkÄne investerar för att öka tillgÄngen till snabbt bredband för hushÄll och företag - en viktig frÄga för nÀringsliv, demokrati, landsbygdsutveckling och offentlig service.

Kortare vÀg till jobb för utomeuropeiskt utbildade lÀkare och sjuksköterskor

Akershus
Region SkÄne vill korta steget frÄn nyanlÀnd till nyanstÀlld. Som ett steg i detta utökas och breddas snabbspÄret till jobb för utomeuropeiskt utbildade lÀkare och sjuksköterskor.

I samma Àmne

25 miljarder till miljö och klimat – rekord i miljöbudget

Regeringen har höjt miljöbudgeten med 73 procent jÀmfört med nÀr alliansen regerade.

Historisk enighet: All el ska bli förnybar!

Miljöpartiet och den gröna rörelsen har lÀnge arbetat för 100 procent förnybar energi. DÀrför Àr vi glada att presentera en historisk överenskommelse mellan fem partier med ett tydligt mÄl att all svensk el ska bli förnybar!

Helsingborg stÀller om frÄn naturgas till biogas i stadens fastigheter

Helsingborg
Helsingborgs stad har anslutit sig till uppropet FossilbrÀnslefritt SkÄne 2020. Det innebÀr att Är 2020 har staden ingen fossil energianvÀndning i byggnader, inget fossilt brÀnsle i transporter och ingen anvÀndning av fossil el.