Logga in med Google eller Facebook.

Grön politik gör skillnad, och det görs hela tiden nya gröna framsteg. HÀr kan du rösta pÄ dina favoriter bland gröna framsteg nÀra dig, i Sverige eller i vÀrlden.

Överraska mig!

Regional plattform för elever som stöttar andra elever

Region SkÄne samverkar med Lunds universitet för att etablera en regional plattform för samverkansinlÀrning.

Miljöpartiet i Region SkÄne har varit med och sjösatt en satsning pÄ 1,5 miljoner Ärligen för att stÀrka och sprida arbetet med samverkansinlÀrning sÄ att fler tar sig igenom utbildningssystemet, sÀrskilt i de grupper som traditionellt haft svÄrigheter med skola och arbetsmarknad. I korthet handlar metoden om att Àldre elever stöttar yngre elever.

För att frÀmja breddad rekrytering och öka genomströmningen frÄn grundskolor till gymnasiet vidare till högskola och universitet samverkar Region SkÄne med Lunds universitet för att etablera en regional plattform för samverkansinlÀrning (SI). SamverkansinlÀrning handlar helt enkelt om att lÄta elever hjÀlpa elever pÄ flera olika nivÄer.

2010 gav regeringen alla regioner och lĂ€n i uppdrag att ”etablera regionala kompetensplattformar”. Som ett led i arbetet med regional kompetensförsörjning har Region SkĂ„ne tillsammans med Lunds tekniska högskola och Malmö högskola under 2014 genomfört ett pilotprojekt kring modellen för samverkansinlĂ€rning. Bland annat har det gjorts försök pĂ„ ApelgĂ„rdsskolan pĂ„ RosengĂ„rd dĂ€r en student frĂ„n Lunds universitet hjĂ€lpte eleverna med matematiken. Försöksverksamheten har varit vĂ€ldigt lyckad. DĂ€rför gick Miljöpartiet tillsammans med vĂ„rt samarbetsparti socialdemokraterna vidare och byggde en regional infrastruktur för samverkansinlĂ€rning för att öka jĂ€mlikheten i utbildningssystemet.

Foto: Geralt (CC0)
https://pixabay.com/sv/...

Regional plattform för samverkansinlÀrning (PDF) (skane.se)

Publicerad: 13 juni 2016
Ändrad: 26 okt 2016

NÀra SkÄne

Unik satsning pÄ E-hÀlsa i SkÄne

SkÄne lÀn
Region SkÄne har beslutat att göra en stor satsning inom e- och m-hÀlsoomrÄde, det vill sÀga möjligheterna att anvÀnda digitala tjÀnster i hÀlso- och sjukvÄrden.

Tank/laddstationer för hÄllbara drivmedel mellan Oslo och Hamburg

SkÄne lÀn
Det grönröda styret i Region SkÄne har beslutat att regionen ska leda ett projekt för att möjliggöra hÄllbara transporter hela vÀgen frÄn Oslo till Hamburg.

Kultur som stöd för barn pÄ flykt

SkÄne lÀn
KulturnÀmnden i Region SkÄne stöttar bibliotek i SkÄne för att ge mÀnniskor pÄ flykt större tillgÄng till kultur.

I samma Àmne

Insatser för bÀttre lÀsning

Regeringen gör ett stort antal investeringar och reformer för att förbĂ€ttra lĂ€sförstĂ„elsen och frĂ€mja lĂ€slusten i hela landet inom ramen för paraplyet ”Hela Sverige lĂ€ser med barnen”.

Nationella skolutvecklingsprogram

Regeringen har infört nationella skolutvecklingsprogram med kompetensutvecklings- och stödinsatser.

Lovskola och lÀxhjÀlp

Skolan ska ge alla elever samma chans. Oavsett var de kommer ifrÄn eller vilka förÀldrar de har. DÀrför prioriterar regeringen insatser för att skapa en jÀmlik skola. Lovskola och lÀxhjÀlp Àr nÄgra exempel.