Logga in med Google eller Facebook.

Grön politik gör skillnad, och det görs hela tiden nya gröna framsteg. Här kan du rösta på dina favoriter bland gröna framsteg nära dig, i Sverige eller i världen.

Överraska mig!

Prisbelönt mat i Västerås skolor och äldreboenden

Med projektet Framtidens mat blev Västerås utnämnd till årets skolmatskommun 2015.

Västerås stad utnämndes till Årets skolmatskommun 2015 på White Guide junior-galan i Malmö i september. Motiveringen lyder: ”För en unik och uppriktig satsning på den offentliga gastronomin där man vågar ställa krav och sätta upp mål som gagnar barn, sjuka och äldre på ett föredömligt vis. Alla ni andra 289 kommuner i Sverige – se och lär! En stolt Marléne Tamlin (MP) initiativtagare till Framtidens mat och kommunalråd var på plats och tog emot priset.

Satsningen som nämns heter Framtidens mat och kom till på ett initiativ av vårt kommunalråd Marléne Tamlin 2011. Framtidens mat syftar till att främja hälsosamma matvanor hos barn, ungdomar och äldre och med hänsyn till miljön och klimatet. Maten i förskolor, skolor och äldreboenden ska vara god och näringsriktig, samt tillagas på ett hantverksmässigt sätt av säsongens råvaror. Framtidens mat handlar om flera saker: öka de ekologiska råvarorna, minska matsvinnet, öka andelen vegetariska råvaror och servera säsongsanpassade menyer.

Foto: Johan Michaëlsson (cc by-nc-nd 2.0)
https://www.flickr.com/...

Publicerad: 09 dec 2015
Ändrad: 26 okt 2016

Nära Västerås

Sveriges Miljöbästa kommun

Västerås
Aktuell Hållbarhet har idag presenterat 2016 års miljörankning av Sveriges kommuner, etta ligger Västerås, där MP är med och styr för tredje mandatperioden i rad.

Bättre för cyklister och gående i Västerås

Västerås
Dagarna då cyklister måste trängas med bilister på Tunbytorpsgatan i Västerås är över. Nu ska ska vägen bli cykelväg.

Västerås stärker kemikaliearbetet med EU-stöd

Västerås
Västerås ska minska användningen av farliga kemikalier i sin egen verksamhet, ställa krav vid upphandlingar, skydda barnen och öka kunskapen hos konsumenter.

I samma ämne

Sveriges Miljöbästa kommun

Västerås
Aktuell Hållbarhet har idag presenterat 2016 års miljörankning av Sveriges kommuner, etta ligger Västerås, där MP är med och styr för tredje mandatperioden i rad.

Våtmarker kring dricksvattentäkter

Gotlands län
Vattenbristen på Gotland är akut. Ett återskapande av våtmarker i närheten av drickvattentäkter är ett viktigt steg och nu inleds arbetet i samarbete med myndigheten SGU.

Region Gävleborg går med i Sveriges Ekokommuner

Gävleborgs län
Region Gävleborg går med i Sveriges Ekokommuner. Miljöpartiet har drivit att Gävleborg ska gå med i Sveriges Ekokommuner sedan 2013 – ett förslag som nu blir verklighet.