Logga in med Google eller Facebook.

Grön politik gör skillnad, och det görs hela tiden nya gröna framsteg. Här kan du rösta på dina favoriter bland gröna framsteg nära dig, i Sverige eller i världen.

Överraska mig!

Personalförstärkningar i Sveriges skolbibliotek

Varje barn har rätt att lära sig söka bland och kritiskt granska den information som sköljer över oss. Regeringen har därför infört ett statsbidrag för personalförstärkningar i Sveriges skolbibliotek.

Bemannade skolbibliotek har enligt såväl internationell som svensk forskning positiva effekter på ungas läsvanor och läsfärdighet. Men bara omkring hälften av eleverna i landet går i en skola som har tillgång till ett skolbibliotek som är bemannat för skolbiblioteksverksamhet under minst 20 timmar i veckan. Regeringen satsar 15 miljoner kronor under 2016 för personalförstärkningar i Sveriges skolbibliotek. Kommande år dubbleras satsningen till 30 miljoner kronor per år.

Foto: Susanne Nilsson (cc by-sa 2.0)
https://www.flickr.com/...

Ur budgetpropositionen för 2016: Investeringar i skolan för mer kunskap (regeringen.se)

Publicerad: 17 okt 2015
Ändrad: 08 nov 2016

I samma ämne

Insatser för bättre läsning

Regeringen gör ett stort antal investeringar och reformer för att förbättra läsförståelsen och främja läslusten i hela landet inom ramen för paraplyet ”Hela Sverige läser med barnen”.

Nationella skolutvecklingsprogram

Regeringen har infört nationella skolutvecklingsprogram med kompetensutvecklings- och stödinsatser.

Lovskola och läxhjälp

Skolan ska ge alla elever samma chans. Oavsett var de kommer ifrån eller vilka föräldrar de har. Därför prioriterar regeringen insatser för att skapa en jämlik skola. Lovskola och läxhjälp är några exempel.