Logga in med Google eller Facebook.

Grön politik gör skillnad, och det görs hela tiden nya gröna framsteg. HÀr kan du rösta pÄ dina favoriter bland gröna framsteg nÀra dig, i Sverige eller i vÀrlden.

Överraska mig!

Ojnareskogen skyddas

Regeringen har fattat beslut om att utse Ojnare pÄ Gotland till Natura 2000-omrÄde. En viktig seger för den biologiska mÄngfalden och för miljörörelsen.

Bevarandet av vÄr biologiska mÄngfald Àr viktig för att Sverige ska ha en bra miljö Àven i framtiden. Det Àr mÄnga inom miljöpartiet, och utanför, som har engagerat sig för att skydda Ojnareskogen. Idag ser vi hur engagemanget leder till förÀndring. Tack till er som bidragit!

Regeringen föreslÄr totalt 15 nya omrÄden, och 10 utökningar av befintliga omrÄden, pÄ Gotland att ingÄ i EU:s nÀtverk av vÀrdefulla naturomrÄden, sÄ kallade Natura 2000-omrÄden. Bland annat föreslÄs omrÄden för deras omfattning av naturtypen karsthÀllmark, vilket Àr en naturtyp som bara finns i kalkrika miljöer.

Eftersom beslutet pÄverkar kalkindustrin pÄ Gotland kommer regeringen att investera 100 miljoner för fler jobb pÄ Gotland och sÀrskilt uppmÀrksamma kalkindustrin i det arbetet. Regeringen utser Peter Larsson till sÀrskild statlig kontaktperson för att tillsammans med regionen, nÀringslivet och facket pÄ Gotland arbeta fram investeringsinsatserna sÄ att regionens intressen tillvaratas pÄ bÀsta sÀtt.

Mark- och miljööverdomstolen hanterar tvĂ„ pĂ„gĂ„ende tillstĂ„ndsĂ€renden för kalkbrytning i och kring Ojnare. Ärendena har vilandeförklarats av domstolen i vĂ€ntan pĂ„ regeringens beslut frĂ„gan om Natura 2000. Domstolen kommer nu att Ă„teruppta förhandlingarna men juridiska bedömare menar att Nordkalk inte kommer att fĂ„ tillstĂ„nd att bryta kalk i och med att omrĂ„det utses till Natura 2000.

Foto: © Gunnar Britse

LĂ€s mer om Ojnareskogen (mp.se)

Publicerad: 17 okt 2015
Ändrad: 26 okt 2016

NÀra BÀstetrÀsk, Gotland

VÄtmarker kring dricksvattentÀkter

Gotlands lÀn
Vattenbristen pÄ Gotland Àr akut. Ett Äterskapande av vÄtmarker i nÀrheten av drickvattentÀkter Àr ett viktigt steg och nu inleds arbetet i samarbete med myndigheten SGU.

FÀrre tonÄrsaborter pÄ Gotland

Gotlands lÀn
Gotland har lÀnge legat högt vad det gÀller tonÄrsaborter. Under de senaste Ären har trenden vÀnt och antalet minskat kraftigt frÄn 48 till 30 per Är.

Mer vegetarisk mat i skolorna

Gotlands lÀn
Sedan fyra Är serveras mer vegetarisk mat i de gotlÀndska skolorna. Minst en dag varannan vecka mÄste eleverna bjudas pÄ en helvegetarisk mÄltid.

I samma Àmne

Sveriges MiljöbÀsta kommun

VÀsterÄs
Aktuell HÄllbarhet har idag presenterat 2016 Ärs miljörankning av Sveriges kommuner, etta ligger VÀsterÄs, dÀr MP Àr med och styr för tredje mandatperioden i rad.

Region GÀvleborg gÄr med i Sveriges Ekokommuner

GÀvleborgs lÀn
Region GĂ€vleborg gĂ„r med i Sveriges Ekokommuner. Miljöpartiet har drivit att GĂ€vleborg ska gĂ„ med i Sveriges Ekokommuner sedan 2013 – ett förslag som nu blir verklighet.

Fyra nya naturreservat

Stockholm
Stockholms gröna vĂ€rden ska vĂ€rnas – dels för att staden ska fortsĂ€tta vara trevlig att bo i men ocksĂ„ för att behĂ„lla den biologiska mĂ„ngfalden. DĂ€rför inrĂ€ttas under mandatperioden minst fyra nya naturreservat.