Logga in med Google eller Facebook.

Grön politik gör skillnad, och det görs hela tiden nya gröna framsteg. HÀr kan du rösta pÄ dina favoriter bland gröna framsteg nÀra dig, i Sverige eller i vÀrlden.

Överraska mig!

Nej till fossila investeringar i Helsingborg

I februari 2015 var Helsingborg först ut i landet som kommun att anta nya placeringsriktlinjer som innebÀr att staden slutar placera pengar i den fossila industrin.

I Helsingborgs nya placeringsriktlinjer för Helsingborgs stads stiftelse- och donationsförvaltning lÀggs stort fokus pÄ ansvarsfulla investeringar för en hÄllbar utveckling. Med den nya skÀrpningen av de etiska och ekologiska aspekterna vid placeringar gick Helsingborgs stad lÀngre Àn nÄgon annan kommun i Sverige. Helsingborgs utgÄngspunkt Àr visionen om ett hÄllbart Helsingborg 2035 dÀr vi Àr tydliga med att stadens ekologiska fotavtryck ska minska.

Genom att nu Àven lyfta fram fossil energi bland de kategorier dÀr placeringar i princip inte alls ska göras, vill vi dels bidra till en snabbare omstÀllning frÄn fossila brÀnslen, dels öka pressen pÄ andra aktörer, offentliga och privata, att ta fram fler fonder med fossilfri och hÄllbar verksamhet.

Placeringsriktlinjerna styr förvaltningen av de stiftelser som staden ansvarar för. Förutom att texten i de nya riktlinjerna förtydligats, avsnitt slagits samman och icke relevanta skrivningar tagits bort, har Àven sjÀlva placeringsriktlinjerna reviderats. Den mest genomgripande förÀndringen handlar om ansvarsfulla investeringar:

”Stiftelseförvaltningens placeringsverksamhet ska kĂ€nnetecknas av ett etiskt hĂ€nsynstagande. SĂ„ lĂ„ngt möjligt ska aktier, fonder, index eller annan placeringsprodukt vĂ€ljas som granskats etiskt”.

Den nya skrivelsen sĂ€ger vidare att; ”Direkta placeringar i vĂ€rdepapper utgivna av företag vars verksamhet utgörs av tillverkning eller försĂ€ljning av tobaksprodukter, alkoholhaltiga drycker, vapen, narkotika eller pornografi eller av företag som bedriver kommersiell spelverksamhet ska inte förekomma. Direkta placeringar ska heller inte ske i företag som Ă€gnar sig Ă„t prospektering, exploatering, utvinning eller produktion av fossil energi eller i företag dĂ€r det finns anledning att misstĂ€nka att barnarbete förekommer. Placeringar i fonder (eller i bolag vars inriktning Ă€r förvaltning av andra bolag) ska begrĂ€nsas till dem vars samlade placering i ovan nĂ€mnda verksamheter understiger fem procent”.

Foto: Light Brigading (cc by-nc 2.0)
https://www.flickr.com/...

Placeringsriktlinjer för Helsingborgs stad (styrning.helsingborg.se)

Publicerad: 21 dec 2015
Ändrad: 26 okt 2016

NĂ€ra Helsingborg

Miljöpremie för energisnÄla hus

Helsingborg
Helsingborg inför en miljöbyggspremie för energisnÄla bostadshus.

Helsingborg stÀller om frÄn naturgas till biogas i stadens fastigheter

Helsingborg
Helsingborgs stad har anslutit sig till uppropet FossilbrÀnslefritt SkÄne 2020. Det innebÀr att Är 2020 har staden ingen fossil energianvÀndning i byggnader, inget fossilt brÀnsle i transporter och ingen anvÀndning av fossil el.

Helsingborg sÀkrar mötesplats för hbtq-ungdomar

Helsingborg
Helsingborg kan fortsatt erbjuda en trygg och tillgÀnglig mötesplats för unga hbtq-personer. Genom ett avtal mellan Helsingborgs stad och StudiefrÀmjandet kan verksamheten Ung HBTQ/HBG fortsÀtta drivas.

I samma Àmne

Branschstandard för fonders koldioxidavtryck

Genom dialog med branschen har regeringen drivit igenom en branschstandard för koldioxidredovisning med Svensk FörsÀkring och Fondbolagens Förening.

Skatteavdrag för reparationer och underhÄll av vitvaror

Regeringen inför ett skatteavdrag för reparationer och underhÄll av vitvaror. DÄ blir det billigare att reparera istÀllet för att slÀnga och köpa nytt.

Strategi för hÄllbar konsumtion

Regeringen lanserar en strategi för hÄllbar konsumtion.