Logga in med Google eller Facebook.

Grön politik gör skillnad, och det görs hela tiden nya gröna framsteg. HÀr kan du rösta pÄ dina favoriter bland gröna framsteg nÀra dig, i Sverige eller i vÀrlden.

Överraska mig!

Matavfall blir till biogas pÄ Gotland

Äppelskrutt, fiskrens och gammal kaffesump. Nu stannar allt som gotlĂ€nningarna sorterat som matavfall kvar pĂ„ ön och blir till biogas för bussar, sopbilar och bilar.

GotlÀnningarna har under lÄng tid sorterat sitt matavfall men tidigare har avfallet skeppats över till fastlandet. Sedan april 2016 stannar det istÀllet pÄ ön som dÀrmed fÄr sitt eget kretsloppet för biogas.

Det Àr Region Gotland som gett företaget Ragn-Sells i uppdrag att ta tillvara pÄ avfallet och en förbehandlingsanlÀggning har byggs vid den redan befintliga verksamhet i Roma. DÀr sönderfördelas nu avfallet till en pumpbar flytande massa, kallad slurry, som sedan levereras till en gotlÀndsk biogasanlÀggning dÀr den genom rötning omvandlas till biogas.

AnlÀggningen Àr en milstolpe för ekokommun Gotland. GotlÀnningarna kommer kunna köra pÄ sitt eget matavfall och förhoppningen Àr att fler pÄ sÄ vis blir inspirerade att köra pÄ ett miljövÀnligt och lokalproducerat brÀnsle.

Bildtext: Adrian Medbom arbetar vid Ragn-Sells anlÀggning i Roma dÀr organiskt avfall blir en pumpbar massa, Àven kallad slurry, som i sin tur omvandlas till biogas. Foto: Malin Vinblad

Matavfall stannar pÄ Gotland och blir biogas (gotland.se)

Publicerad: 10 maj 2016
Ändrad: 26 okt 2016

NĂ€ra Gotland

VÄtmarker kring dricksvattentÀkter

Gotlands lÀn
Vattenbristen pÄ Gotland Àr akut. Ett Äterskapande av vÄtmarker i nÀrheten av drickvattentÀkter Àr ett viktigt steg och nu inleds arbetet i samarbete med myndigheten SGU.

FÀrre tonÄrsaborter pÄ Gotland

Gotlands lÀn
Gotland har lÀnge legat högt vad det gÀller tonÄrsaborter. Under de senaste Ären har trenden vÀnt och antalet minskat kraftigt frÄn 48 till 30 per Är.

Mer vegetarisk mat i skolorna

Gotlands lÀn
Sedan fyra Är serveras mer vegetarisk mat i de gotlÀndska skolorna. Minst en dag varannan vecka mÄste eleverna bjudas pÄ en helvegetarisk mÄltid.

I samma Àmne

Finansinspektionen prioriterar hÄllbar utveckling

Den finansiella sektorn möter en rad utmaningar och nya risker i och med klimathotet. Nu blir hÄllbar utveckling ett prioriterat omrÄde för Finansinspektionen

SommargÄgator ger en levande stad

Stockholm
För andra Äret i rad har Stockholms stad gjort delar av Swedenborgsgatan och SkÄnegatan till gÄgator under sommaren, vilket vÀlkomnas av mÄnga stockholmare. Under 2016 utökades sommargatorna med Rörstrandsgatan och en pop up-park i HumlegÄrden.

Centrum för hÄllbart byggande

Regeringen inrÀttar ett centrum för hÄllbart byggande, som ska ha fokus pÄ renovering med anvÀndning av mer hÄllbara material.