Logga in med Google eller Facebook.

Grön politik gör skillnad, och det görs hela tiden nya gröna framsteg. Här kan du rösta på dina favoriter bland gröna framsteg nära dig, i Sverige eller i världen.

Överraska mig!

Landstinget Västmanland satsar på solenergi

Västmanlands kommande energihandlingsplan innehåller satsningar på solel. Två nybyggnationer inom landstinget Västmanland får solpaneler på taken.

Sedan 1997 har energiförbrukningen i landstingets fastigheter minskat med en tredjedel, från 300 till 199 kilowattimmar per kvadratmeter. För att ytterligare minska användningen av el och värme ska en energihandlingsplan tas fram, där mer solel blir en viktig del.

- Jag är övertygad om att vi i högre utsträckning kan utnyttja solenergin för elproduktion på byggnader och parkeringsplatser, säger landstingsrådet Andreas Porswald (MP). Inom det området skulle jag gärna utveckla ett samarbete med Mälardalens högskola och Mälarenergi som har erfarenhet och kompetens.

Ett exempel på satsningen på solel är att nya ambulansstationen i Köping ska få en solcellsanläggning på taket som beräknas ge cirka 90 MWh/år.

Den kommande energihandlingsplanen ska beskriva hur nya byggnader ska projekteras, utformas, placeras, upphandlas och byggas.

- Vi behöver en genomtänkt plan för hur vi ska agera den dagen det blir aktuellt med att renovera en fastighet eller bygga nytt. Målet är att alla nyproducerade och renoverade byggnader ska uppfylla kraven för så kallade nära-nollenergibyggnader, säger Andreas Porswald.

Andra energisparåtgärder som ska ingå i planen är effektivisering av värme- och ventilationssystem i befintliga lokaler, vindisolering, fönsterbyte och byte av belysningsarmatur.

Foto: Zero Emission Resource Organisation (cc by 2.0)
https://www.flickr.com/...

Publicerad: 20 okt 2015
Ändrad: 26 okt 2016

Nära Västmanland

Lustgas destrueras på Kvinnokliniken i Västmanland

Västmanlands län
Landstinget i Västmanland minskar sin klimatpåverkan med bättre hantering av den kraftfulla växthusgasen lustgas.

Sveriges Miljöbästa kommun

Västerås
Aktuell Hållbarhet har idag presenterat 2016 års miljörankning av Sveriges kommuner, etta ligger Västerås, där MP är med och styr för tredje mandatperioden i rad.

Bättre för cyklister och gående i Västerås

Västerås
Dagarna då cyklister måste trängas med bilister på Tunbytorpsgatan i Västerås är över. Nu ska ska vägen bli cykelväg.

I samma ämne

50 procent energieffektivisering

Den bästa energin för miljön är den som inte behövs. Sverige får nu ett nytt ambitiöst energimål - 50 procent effektivare energianvändning till 2030.

25 miljarder till miljö och klimat – rekord i miljöbudget

Regeringen har höjt miljöbudgeten med 73 procent jämfört med när alliansen regerade.

Ännu en landstingsbyggnad uppnår högsta miljökraven

Uppsala län
Landstinget har för andra gången uppnått Miljöbyggnad Guld för en nyproducerad fastighet.