Kultur som stöd för barn på flykt

Sverige och Europa står mitt i en enorm uppgift att ge människor som flyr från krig, förföljelse och förtryck en trygg tillvaro. Kommuner och landsting gör sitt yttersta för att ge de asylsökande ett bra mottagande. I detta läge kan kulturen spela en roll.
Kultursektorn kan föra människor samman, ge nya berättelser och vidga perspektiven. Med kunskap och insikt i andra människors liv stimuleras vår nyfikenhet och därmed vår förståelse och tolerans gentemot andra. Kulturen är en kraft som kan stärka arbetet med att utveckla demokratins former, yttrandefriheten och synen på alla människors lika värde.
Folkbibliotek, kulturarvsaktörer och aktörer inom den idéburna sektorn gör redan många olika insatser för dessa grupper. Frågor kring språkutveckling, berättelser, relationsbyggande och skapa mötesplatser mellan människor i lokalsamhället ligger nära dessa aktörers kontinuerliga uppdrag och arbete. En regional uppgift kan därför vara att bygga vidare på det som görs och stärka de strukturer som redan finns.
Det kontinuerliga arbetet med att bygga relationer, förtroende och kunskap behöver utvecklas på såväl lång och kort sikt för att kunna möta de behov och utmaningar som följer av att många människor just nu flyr till Sverige. Här är biblioteken nyckelaktörer, liksom aktörer inom kulturarvsområdet och den idéburna sektorn.
Kulturnämnden i Region Skåne, där miljöpartisten Yngve Petersson är tillförordnad ordförande, har med denna bakgrund beslutat att avsätta 1,5 miljon kronor till kommunförbundet Skåne, för att stöd till folkbiblioteken i Skåne – som i sin tur ska kunna stödja kommunernas arbete med att ge människor på flykt en mer dräglig tillvaro.
Det kan handla om att stärka upp mediebeståndet på relevanta språk, lätt svenska, språkkurser, databaser eller annat relevant material som efterfrågas av målgruppen och/eller större möjligheter att anordna aktiviteter för barn och unga tillsammans med andra aktörer.
Konst och kultur är en kraft i samhället som sträcker sig långt utanför den traditionella kultursektorn. Detta betyder för oss miljöpartister att kulturen har en bredare roll i samhällsutvecklingen. Ett välfungerande, rikt och varierat kulturliv är en förutsättning för en hållbar utveckling av välfärdssamhället. Begreppet hållbar utveckling innehåller normalt tre dimensioner som är ömsesidigt beroende av varandra: den ekonomiska, den sociala och den miljömässiga. Vi tror på en avgörande fjärde dimension – nämligen den kulturella.
Foto: Susanne Nilsson (CC BY-SA 2.0)
https://www.flickr.com/...