Logga in med Google eller Facebook.

Grön politik gör skillnad, och det görs hela tiden nya gröna framsteg. HÀr kan du rösta pÄ dina favoriter bland gröna framsteg nÀra dig, i Sverige eller i vÀrlden.

Överraska mig!

Klimatkompensation i praktiken

Miljöpartiet har drivit fram ett initiativ om att skapa en klimatkompensationsfond. TjÀnsteresor med bil och flyg ska klimatkompenseras och avgiften frÄn resorna ska anvÀndas till projekt som motverkar utslÀpp av vÀxthusgaser.

Avgifterna samlas pÄ ett klimatkonto och varje Är kan kommunens verksamheter söka pengar till projekt som ska minska koldioxidutslÀpp.

Förslaget gick igenom 2010 och under 2014 och 2015 sjösattes fonden “pĂ„ riktigt” och har hittills delat ut 3,1 miljoner kronor till ett flertal olika projekt och idĂ©er: projekt för att minska matsvinnet, klĂ€dbytarskĂ„pen Tage, klĂ€dbibliotek pĂ„ ungdomsgĂ„rd, miljöprojekt i skolan, miljödiplomering av hela kultur- och fritidsförvaltningen samt vĂ€xthus till förskolor.

En av de mest populÀra idéerna Àr cykeltransporter och cyklar till förskolor. MÄnga resor kan nu genomföras med cykel och förhoppningen Àr att andra förvaltningar och verksamheter ser fördelarna, och enkelheten, med att ta cykeln istÀllet för buss eller bil.

Foto: SkÄneidrotten (cc by-sa 2.0)
https://www.flickr.com/...

Publicerad: 12 nov 2015
Ändrad: 26 okt 2016

NĂ€ra Karlstad

LED-lampor i offentlig belysning

Karlstad
Tack vare bÀttre belysning har Karlstads kommun minskat energianvÀndningen med 14 % och kostnaderna med 1,3 miljoner kronor sedan 2009.

Energieffektiviseringar i Karlstad

Karlstad
I början av mandatperioden 2006-2010 avsatte den rödgröna majoriteten 100 miljoner kronor, frÀmst inriktat pÄ energieffektivisering.

Samordnade transporter

Karlstad
Karlstads kommun har nu samordnade transporter, sÄ kallad samordnad varudistribution, till nytta för bÄde miljö och ekonomi.

I samma Àmne

Centrum för hÄllbart byggande

Regeringen inrÀttar ett centrum för hÄllbart byggande, som ska ha fokus pÄ renovering med anvÀndning av mer hÄllbara material.

Insatser för bÀttre lÀsning

Regeringen gör ett stort antal investeringar och reformer för att förbĂ€ttra lĂ€sförstĂ„elsen och frĂ€mja lĂ€slusten i hela landet inom ramen för paraplyet ”Hela Sverige lĂ€ser med barnen”.

Fler vÀgar in i lÀraryrket

Flera insatser görs för att skapa fler vÀgar in lÀraryrket. En utbyggnad av lÀrar- och förskollÀrarutbildningarna behövs dÄ intresset för att lÀsa till lÀrare och förskollÀrare har ökat kraftigt.