Logga in med Google eller Facebook.

Grön politik gör skillnad, och det görs hela tiden nya gröna framsteg. HÀr kan du rösta pÄ dina favoriter bland gröna framsteg nÀra dig, i Sverige eller i vÀrlden.

Överraska mig!

Klimatfond i Lund

Lund tar klimattÀten med kommunal klimatfond.

Det ska införas en kommunal klimatfond i Lund. Det beslutade kommunfullmÀktige den 28 januari i Är. Fonden ska öka möjligheterna att uppnÄ kommunens klimatmÄl och bidra till att de kommunala verksamheterna blir fossilbrÀnslefria till 2020.

Fonden ska finansieras genom en koldioxidavgift som tas ut med en procentsats för alla kommunala resor och transporter som görs med fossilbrÀnsledrivna fordon.

Förvaltningarna kan sedan söka pengar frÄn klimatfonden för att finansiera ÄtgÀrder som minskar utslÀppen frÄn de kommunala verksamheterna i sin helhet, inte bara frÄn resor och transporterna. Det kan exempelvis handla om satsningar för elcyklar eller klimatutbildning.

Beslutet följer fyrpartimotionen "Fond för klimatinvesteringar" frÄn Socialdemokraterna, Demokratisk VÀnster, VÀnsterpartiet och Miljöpartiet. Miljöpartiet har varit mycket pÄdrivande i att fonden skulle bli verklighet.

Foto: JĂŒrgen (CC by 2.0)
https://commons.wikimed...

Publicerad: 13 juni 2016
Ändrad: 26 okt 2016

NĂ€ra Lund

SammanhÀngande och sÀkert cykelstrÄk genom Lunds stadskÀrna

Lund
Lund bygger ett sammanhĂ€ngande cykelstrĂ„k genom stadskĂ€rnan – en del av det hĂ„llbara stadsbygget.

PÄ vÀg mot giftfria vardagsmiljöer för barn

Lund
Genom kemikalieinventering och utbildning av personal skapas giftfri vardagsmiljö för barnen i Lund.

FrÄn medborgarförslag till skejtpark

Lund
I maj 2016 invigdes en stor skejtpark vid stadsparken i centrala Lund. Miljöpartiet i Lund har varit pÄdrivande i projektet frÄn och med dess startpunkt i ett medborgarförslag frÄn en av Lunds mÄnga skejtare.

I samma Àmne

Finansinspektionen prioriterar hÄllbar utveckling

Den finansiella sektorn möter en rad utmaningar och nya risker i och med klimathotet. Nu blir hÄllbar utveckling ett prioriterat omrÄde för Finansinspektionen

SommargÄgator ger en levande stad

Stockholm
För andra Äret i rad har Stockholms stad gjort delar av Swedenborgsgatan och SkÄnegatan till gÄgator under sommaren, vilket vÀlkomnas av mÄnga stockholmare. Under 2016 utökades sommargatorna med Rörstrandsgatan och en pop up-park i HumlegÄrden.

Centrum för hÄllbart byggande

Regeringen inrÀttar ett centrum för hÄllbart byggande, som ska ha fokus pÄ renovering med anvÀndning av mer hÄllbara material.