Logga in med Google eller Facebook.

Grön politik gör skillnad, och det görs hela tiden nya gröna framsteg. HÀr kan du rösta pÄ dina favoriter bland gröna framsteg nÀra dig, i Sverige eller i vÀrlden.

Överraska mig!

Klamydia minskar drastiskt pÄ Gotland

Gotland har lÀnge toppat statistiken över antalet klamydiafall. Efter en mÄlmedveten satsning för att fÄ killar att testa sig minskar sjukdomen drastiskt.

TvÄ Är i rad har antalet sjukdomsfall minskat rejÀlt. FrÄn att ha legat i topp hamnar Gotland numer under rikssnittet och pÄ 14:e plats av landets 21 landsting. HÀlso- och sjukvÄrdsnÀmndens ordförande, Miljöpartiets Stefaan De Maecker, ser flera förklaringar. 2013 startades det en STI-mottagning dÀr gotlÀnningarna kan testa sig. Dessutom finns nu möjligheten att bestÀlla hem ett prov via nÀtet och pÄ sÄ sÀtt har en ny mÄlgrupp kunnat nÄs: killarna.

– Tidigare var det vĂ€ldigt fĂ„ killar som gick och testade sig, jag tror nĂ€stan att andelen tjejer kontra killar var 90-10. Nu har de siffrorna jĂ€mnat ut sig, och ju fler som testar sig ju tidigare kan sjukdomen upptĂ€ckas. Det innebĂ€r att man kan hejda den i tid, och minska smittspridningen, sĂ€ger Stefaan De Maecker.

Bild: Stefaan De Maecker (MP) Àr ordförande för hÀlso- och sjukvÄrdsnÀmnden pÄ Gotland.
Foto: Jakob Wallin

Publicerad: 16 maj 2016
Ändrad: 26 okt 2016

NĂ€ra Gotland

VÄtmarker kring dricksvattentÀkter

Gotlands lÀn
Vattenbristen pÄ Gotland Àr akut. Ett Äterskapande av vÄtmarker i nÀrheten av drickvattentÀkter Àr ett viktigt steg och nu inleds arbetet i samarbete med myndigheten SGU.

FÀrre tonÄrsaborter pÄ Gotland

Gotlands lÀn
Gotland har lÀnge legat högt vad det gÀller tonÄrsaborter. Under de senaste Ären har trenden vÀnt och antalet minskat kraftigt frÄn 48 till 30 per Är.

Mer vegetarisk mat i skolorna

Gotlands lÀn
Sedan fyra Är serveras mer vegetarisk mat i de gotlÀndska skolorna. Minst en dag varannan vecka mÄste eleverna bjudas pÄ en helvegetarisk mÄltid.

I samma Àmne

Unik satsning pÄ E-hÀlsa i SkÄne

SkÄne lÀn
Region SkÄne har beslutat att göra en stor satsning inom e- och m-hÀlsoomrÄde, det vill sÀga möjligheterna att anvÀnda digitala tjÀnster i hÀlso- och sjukvÄrden.

Enköpings lasarett först ut med HBTQ-certifiering

Uppsala lÀn
2016 blev Lasarettet i Enköping först i vÀrlden med en fullstÀndig hbtq-certifiering.

Asylsökande vuxna kan söka privat tandvÄrd

Uppsala lÀn
Asylsökande vuxna ska i fortsÀttningen Àven kunna fÄ tandvÄrd hos privata tandlÀkare. Det har VÄrdstyrelsen i Uppsala lÀns landsting beslutat.