Logga in med Google eller Facebook.

Grön politik gör skillnad, och det görs hela tiden nya gröna framsteg. HÀr kan du rösta pÄ dina favoriter bland gröna framsteg nÀra dig, i Sverige eller i vÀrlden.

Överraska mig!

Ett globalt klimatavtal – Sverige gĂ„r före

VÀrldens lÀnder har enats om ett nytt globalt och rÀttsligt bindande klimatavtal som ska gÀlla frÄn 2020.

Beslutet kom efter svÄra slutförhandlingar vid klimatmötet COP21 i Paris. Avtalet slÄr fast att den globala temperaturökningen ska hÄllas vÀl under tvÄ grader och att vi ska strÀva efter att begrÀnsa den till 1,5 grader. Avtalet innebÀr ocksÄ att lÀnder successivt ska skÀrpa sina Ätaganden och förnya eller uppdatera dessa vart femte Är. En global översyn av de samlade Ätagandena kommer ocksÄ att ske vart femte Är. Principer för uppföljning och rapportering etableras. DÀrtill antogs principer för anvÀndning av utslÀppshandelssystem och flexibla mekanismer under det nya avtalet som sÀkerstÀller miljöintegriteten exempelvis genom att undvika dubbelrÀkning. En ny mekanism för bidra till utslÀppsminskningar och frÀmja hÄllbar utveckling etableras.

Fortsatt stöd genom klimatfinansiering, tekniköverföring och kapacitetsuppbyggnad till utvecklingslÀndernas arbete med bÄde utslÀppsbegrÀnsningar och klimatanpassning sÀkerstÀlls och samtidigt uppmuntras fler lÀnder att bidra till klimatfinansiering framöver. Avtalet erkÀnner vikten bÄde av anpassning och av att undvika och hantera de skador och förluster som klimatförÀndringarna ger upphov till. Det hade varit önskvÀrt om man kunnat nÄ lÀngre vad gÀller de svenska prioriteringarna lÄngsiktigt mÄl, dynamik och transparens men utfallet Àr bra kompromiss utifrÄn förhandlingslÀget och kommer att lÀgga grunden för lÀndernas klimatarbete under lÄng tid framöver.

Åsa Romson, klimat och miljöminister och sprĂ„krör för Miljöpartiet, spelade en viktig roll i förhandlingarna om det nya avtalet.

Foto: Arnaud Bouissou / COP21 (CC0)
https://www.flickr.com/...

Sverige i ledarroll nÀr lÀnderna enades för klimatet (mp.se)

Publicerad: 16 dec 2015
Ändrad: 26 okt 2016

NĂ€ra Paris

Stadsodling i Sala

Greater Manchester
Sala blir en grönare stad och fler fÄr chans att odla nÀr kommunen satsar pÄ stadsodling.

HĂ„llbar offentlig upphandling i Trelleborg

Trelleborg
Trelleborg ska fÄ mer hÄllbar offentlig upphandling efter utbildning för kommunanstÀllda, politiker och nÀringsliv.

Marinpedagogiskt centrum i Malmö

Fridhem
Ett marinpedagogiskt centrum öppnar i Malmö, dÀr 20 000 besökare Ärligen kan lÀra sig om mÀnniskans symbios med det marinekologiska livet och de miljöutmaningar som det utsÀtts för.

I samma Àmne

Finansinspektionen prioriterar hÄllbar utveckling

Den finansiella sektorn möter en rad utmaningar och nya risker i och med klimathotet. Nu blir hÄllbar utveckling ett prioriterat omrÄde för Finansinspektionen

SommargÄgator ger en levande stad

Stockholm
För andra Äret i rad har Stockholms stad gjort delar av Swedenborgsgatan och SkÄnegatan till gÄgator under sommaren, vilket vÀlkomnas av mÄnga stockholmare. Under 2016 utökades sommargatorna med Rörstrandsgatan och en pop up-park i HumlegÄrden.

Centrum för hÄllbart byggande

Regeringen inrÀttar ett centrum för hÄllbart byggande, som ska ha fokus pÄ renovering med anvÀndning av mer hÄllbara material.