Logga in med Google eller Facebook.

Grön politik gör skillnad, och det görs hela tiden nya gröna framsteg. HÀr kan du rösta pÄ dina favoriter bland gröna framsteg nÀra dig, i Sverige eller i vÀrlden.

Överraska mig!

Fossilfritt Uppsala 2030 – klimatpositivt Uppsala 2050

Miljöpartiet med samarbetspartier skÀrper kommunens klimatmÄl. De nya mÄlen hör till Sveriges absolut skarpaste, samtidigt som de Àr nödvÀndiga i ljuset av klimatutmaningen.

Uppsala ökar takten i klimatarbetet genom att investera i det förnybara, ta bort placeringar ur det fossila och nu ocksÄ genom att skÀrpa klimatmÄlen.

MÄlen innebÀr bland annat att utslÀppen frÄn energianvÀndning, transporter och arbetsmaskiner i Uppsala ska vara nÀra noll 2030 (fossilfritt Uppsala). Till 2050 ska Uppsala ha minskat sina utslÀpp med över 100 procent (klimatpositivt Uppsala). Negativa utslÀpp krÀver att man lagrar in kol (bland annat genom att bygga mer i trÀ) och Àr en rekommendation frÄn klimatforskningspanelen IPCC.

Eftersom Uppsala har tvÄ stora universitet och mÄnga ledande företag inom miljöteknik vÀntas skÀrpta klimatmÄl frÀmja export och grön industriutveckling.

– Tillsammans med lokala forskare och företagare kommer vi genom skĂ€rpningen bidra till att skapa gröna jobb i hela kommunen. Detta samtidigt som beslutet Ă€r ett nödvĂ€ndigt steg för att skapa goda resultat för miljön, sĂ€ger Maria Gardfjell, kommunalrĂ„d med ansvar för klimat och miljö.

Foto: Saad Faruque (cc by-sa 2.0)
https://www.flickr.com/...

Mer information finns i Àrendet till kommunstyrelsen (uppsala.se)

Publicerad: 18 nov 2015
Ändrad: 26 okt 2016

NĂ€ra Uppsala

Uppsala kommun divesterar ur det fossila

Uppsala
Uppsala klimatanpassar sin finansförvaltning. Kommunens innehav av vÀrdepapper kommer att ses över för att avveckla placeringar i bolag som producerar kol, olja och naturgas - kÀnt som att divestera.

Sprututbytesmottagning öppnar

Uppsala lÀn
I början av november 2016 öppnar Landstinget i Uppsala lÀn en mottagning för sprututbyte för missbrukare.

Nytt kollektivtrafiknÀt i Uppsala

Ett nytt linjenÀt för bussar införs hösten 2017 i Uppsala.

I samma Àmne

Finansinspektionen prioriterar hÄllbar utveckling

Den finansiella sektorn möter en rad utmaningar och nya risker i och med klimathotet. Nu blir hÄllbar utveckling ett prioriterat omrÄde för Finansinspektionen

SommargÄgator ger en levande stad

Stockholm
För andra Äret i rad har Stockholms stad gjort delar av Swedenborgsgatan och SkÄnegatan till gÄgator under sommaren, vilket vÀlkomnas av mÄnga stockholmare. Under 2016 utökades sommargatorna med Rörstrandsgatan och en pop up-park i HumlegÄrden.

Centrum för hÄllbart byggande

Regeringen inrÀttar ett centrum för hÄllbart byggande, som ska ha fokus pÄ renovering med anvÀndning av mer hÄllbara material.