Logga in med Google eller Facebook.

Grön politik gör skillnad, och det görs hela tiden nya gröna framsteg. HÀr kan du rösta pÄ dina favoriter bland gröna framsteg nÀra dig, i Sverige eller i vÀrlden.

Överraska mig!

Fiber till alla i SkÄne och Blekinge

Region SkÄne investerar för att öka tillgÄngen till snabbt bredband för hushÄll och företag - en viktig frÄga för nÀringsliv, demokrati, landsbygdsutveckling och offentlig service.

SkÄne och Blekinge har höga mÄl att det ska finnas tillgÄng till bredband med hög hastighet för bÄde hushÄll och företag. Som ett led i detta arbete beslutade det rödgröna styret i Region SkÄne att genomföra ett projekt som stödjer bredbandsutbyggnaden.

År 2020 ska minst 50 procent av alla hushĂ„ll inom EU ha internetuppkopplingar pĂ„ minst 100 Mb/s. Sverige och Blekinge har satt mĂ„let högre, 90 procent för bĂ„de hushĂ„ll och företag. SkĂ„ne har siktat Ă€nnu högre med 95 procent.

För att nÄ mÄlen driver Region SkÄne projektet Fiber till alla i Blekinge och SkÄne (FABS), ett EU-finansierat utvecklingsprojekt, tillsammans med Region Blekinge, LÀnsstyrelserna i SkÄne och Blekinge samt Netport Science park.

Bland annat stödjer projektet mindre kommuner i SkÄne och Blekinge. De har procentuellt mycket landsbygd, dÀr bredbandsutbyggnaden inte har kommit lika lÄngt. I samrÄd med kommunen skapas en dialog för att utveckla bredbandsutbyggnaden med fiber. Det kan vara allt frÄn att se över bredbandstrategin till att utveckla en framtida digital agenda av digitala tjÀnster i samhÀllets tjÀnst.

Samarbetets innehÄll och form kommer att variera beroende pÄ hur lÄngt kommunerna kommit i sin bredbandsutveckling. MÄlet Àr att alla 38 kommuner ska fÄ nÄgon form av stöd i sin fortsatta utbyggnad av fiberbaserat bredband.

För Region SkÄnes del handlar det om cirka 1,5 miljoner per Är 2016-2018.

Projektet kommer Àven att stötta och samrÄda med befintliga och tillkommande byalag/fiberföreningar, villaföreningar och företagarföreningar. PÄ sikt Àr projektet ocksÄ inriktat pÄ att kommunicera med hushÄll i vissa geografiska omrÄden, för att öka utbyggnaden av bredband och gynnar samhÀllsutvecklingen.

Foto: Blickpixel (CC0)
https://pixabay.com/sv/...

Beslutsförslag bredbandsprojekt (PDF) (skane.se)

Publicerad: 20 juni 2016
Ändrad: 26 okt 2016

NÀra Region SkÄne

Region SkÄne utökar satsning pÄ specialistsjuksköterskor

Akershus
Till hösten fÄr Ànnu fler sjuksköterskor i Region SkÄne möjlighet att gÄ en betald specialistutbildning.

Kortare vÀg till jobb för utomeuropeiskt utbildade lÀkare och sjuksköterskor

Akershus
Region SkÄne vill korta steget frÄn nyanlÀnd till nyanstÀlld. Som ett steg i detta utökas och breddas snabbspÄret till jobb för utomeuropeiskt utbildade lÀkare och sjuksköterskor.

Region SkÄne lockar nya investerare med gröna obligationer

Akershus
Region SkÄne kommer att ge ut gröna obligationer för klimatvÀnliga investeringar. Beslutet Àr ett viktigt steg för att rikta ytterligare resurser till att stÀlla om till ett lÄngsiktigt hÄllbart samhÀlle.

I samma Àmne

Mer och snabbare bredband

Regeringen avsÀtter nya pengar för utbyggnad av bredband i hela landet.

SommargÄgator ger en levande stad

Stockholm
För andra Äret i rad har Stockholms stad gjort delar av Swedenborgsgatan och SkÄnegatan till gÄgator under sommaren, vilket vÀlkomnas av mÄnga stockholmare. Under 2016 utökades sommargatorna med Rörstrandsgatan och en pop up-park i HumlegÄrden.

Sveriges MiljöbÀsta kommun

VÀsterÄs
Aktuell HÄllbarhet har idag presenterat 2016 Ärs miljörankning av Sveriges kommuner, etta ligger VÀsterÄs, dÀr MP Àr med och styr för tredje mandatperioden i rad.