Logga in med Google eller Facebook.

Grön politik gör skillnad, och det görs hela tiden nya gröna framsteg. Här kan du rösta på dina favoriter bland gröna framsteg nära dig, i Sverige eller i världen.

Överraska mig!

Färre tonårsaborter på Gotland

Gotland har länge legat högt vad det gäller tonårsaborter. Under de senaste åren har trenden vänt och antalet minskat kraftigt från 48 till 30 per år.

Antalet tonårsaborter har minskat stadigt i hela Sverige under de senaste tio åren och 2015 rapporterades 14,4 aborter per 1 000 flickor i åldern 15–19 år, jämfört med 25,4 under 2006. Minskningen beror sannolikt på bättre preventivmetoder och subventioneringar av preventivmedel.

Gotland har legat högt när det handlar om aborter bland unga, år 2010 utfördes exempelvis 34,5 aborter per 1000 flickor på ön. Under senaste åren har trenden vänt och år 2015 utfördes totalt 30 aborter i åldersgruppen, jämfört med 48 två år tidigare. Färre tonårsaborter är en framgång för sexualupplysningen och det preventiva arbete som pågår då andelen utförda aborter kan ses som en indikator för att mäta förekomsten av oönskade graviditeter.

Bild: Linnea Nilsson (CC BY-NC)

Årsbokslut 2015, Hälso- och sjukvårdsnämnden (gotland.se)

Publicerad: 13 juni 2016
Ändrad: 26 okt 2016

Nära Gotland

Våtmarker kring dricksvattentäkter

Gotlands län
Vattenbristen på Gotland är akut. Ett återskapande av våtmarker i närheten av drickvattentäkter är ett viktigt steg och nu inleds arbetet i samarbete med myndigheten SGU.

Mer vegetarisk mat i skolorna

Gotlands län
Sedan fyra år serveras mer vegetarisk mat i de gotländska skolorna. Minst en dag varannan vecka måste eleverna bjudas på en helvegetarisk måltid.

Giftfria förskolor på Gotland

Gotlands län
I november 2015 togs beslut om att göra de gotländska förskolorna fria från gift. Gamla plastleksaker och elektronik har rensats bort och kemikalier har bannlysts.

I samma ämne

Unik satsning på E-hälsa i Skåne

Skåne län
Region Skåne har beslutat att göra en stor satsning inom e- och m-hälsoområde, det vill säga möjligheterna att använda digitala tjänster i hälso- och sjukvården.

Enköpings lasarett först ut med HBTQ-certifiering

Uppsala län
2016 blev Lasarettet i Enköping först i världen med en fullständig hbtq-certifiering.

Asylsökande vuxna kan söka privat tandvård

Uppsala län
Asylsökande vuxna ska i fortsättningen även kunna få tandvård hos privata tandläkare. Det har Vårdstyrelsen i Uppsala läns landsting beslutat.